ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΕΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΕΑ

Παρέα για ανταλλαγή εμπειριών πάνω στην Μελισσοκομία


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Κρυστάλλωση-αποκρυστάλλωση

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

NINA Stergiopoulou

NINA Stergiopoulou

Ξέρουμε καλά ότι το μέλι, ανθέων ιδιαίτερα, κρυσταλλώνει σε διάτημα 6-10 μήνες ανάλογα με τα ποσοστά γύρης και το είδος των νέκταρ που περιέχει.

Ξέρουμε ότι η κρυστάλλωση είναι μία ΦΥΣΙΚΗ εξέλιξη για το μέλι.

Αποκρυστάλλωση : Για να μην καταστραφούν τα πολύτιμα συστατικά του χρειάζεται η διαδικασία να γίνεται με απόλυτα αυστηρούς κανόνες.
Σε μπέν μαρί, η θερμοκρασία του μελιού να μην ξεπερνάει τους 40ο C, συνεχής ανάδευση, όχι πάνω απο 5-7 λεπτά. Τότε το μέλι διατηρεί όλες τις ιδιότητες όπως όταν βγήκε απο την κυψέλη.

Και η ερώτηση είναι : Είναι η αποκρυστάλλωση επεξεργασία του μελιού ;;;;

http://bees-aegina@blogspot.com

μίλτος μόσχος



εάν η διαδικασία δεν αλλοιώνει τα συστατικά του, γιατί να θεωρήσουμε "κακή την επεξεργασία"?

Με την ίδια λογική, αν απλά ανακατέψεις ανθόμελο και πευκόμελο, αυτό είναι επεξεργασία που απαγορεύεται ή που επιτρέπεται?

http://www.greek-meli.blogspot.com

NINA Stergiopoulou

NINA Stergiopoulou

Η ερώτηση δεν είναι αν είναι "κακή ή καλή επεξεργασία" αλλά αν είναι επεξεργασία.

Με τα απλά μου ελληνικά, επεξεργασία θεωρώ την διαδικασία με την οποία διαφοροποιώ λίγο ή πολύ κάποιο ή κάποια είδη.

Είναι η αποκρυστάλλωση επεξεργασία;;;;;;

Η μίξη μελιών είναι μίξη, όχι επεξεργασία, κατα την γνώμη μου.
Εφόσον βέβαια δεν αλλοιώνονται τα επι μέρους μέλια.

Δηλαδή αν βάλω στην σαλάτα ένα μίγμα λαδιών είναι επεξεργασία ή μίγμα.
Επεξεργασία θα ήταν αν τα ζέσταινα, ή έβραζα για να αναμιχθούν.

ΥΣ Και μία πρόσθετη άποψη. Προσωπικά δεν θα αναμίγνυα ποτέ ανθόμελο με μέλι μελιτωμάτων, γιατί οι διαφορετικοί χρόνοι κρυστάλλωσης παρουσιάζουν σε λίγους μήνες ένα βάζο με δύο στρώματα μελιού.
Απο όσο ξέρω όσοι το κάνουν βράζουν τα μέλια σε θερμοκρασία πάνω απο 75ο για να μην κρυσταλλώσει το ανθόμελο. Και βέβαια μετά δεν είναι μέλι αυτό. Είναι σιρόπι. Εκεί ΝΑΙ είναι επεξεργασιάρα


http://bees-aegina@blogspot.com

μίλτος μόσχος



Το κρυσταλλωμένο μέλι του Χειμώνα, αποκρυσταλλώνεται μόνο του το καλοκαίρι ή άπαξ και κρυσταλλώσει μένει έτσι για πάντα?

http://www.greek-meli.blogspot.com

μίλτος μόσχος



NINA Stergiopoulou έγραψε:

ΥΣ Και μία πρόσθετη άποψη. Προσωπικά δεν θα αναμίγνυα ποτέ ανθόμελο με μέλι μελιτωμάτων, γιατί οι διαφορετικοί χρόνοι κρυστάλλωσης παρουσιάζουν σε λίγους μήνες ένα βάζο με δύο στρώματα μελιού.
Απο όσο ξέρω όσοι το κάνουν βράζουν τα μέλια σε θερμοκρασία πάνω απο 75ο για να μην κρυσταλλώσει το ανθόμελο. Και βέβαια μετά δεν είναι μέλι αυτό. Είναι σιρόπι. Εκεί ΝΑΙ είναι επεξεργασιάρα
Μη πιάνεσαι από το συγκεκριμένο παράδειγμα.
Πάρε άλλο μίγμα μελιών που δεν θα παρουσιάσει 2 διαφορετικά στρώματα.
ή πες ότι το αναμιγνύεις και το τρώς επί τόπου, πριν κρυσταλλώσει.
Και πες ότι δεν το ζεσταίνεις, απλά το αναμιγνύεις.

Αυτό δεν λέγεται επεξεργασία, έστω και με την ψυχρή μέθοδο?
Αφού ανακατεύεις δύο διαφορετικά πράγματα, δεν αλλοιώνονται τα συστατικά των 2 μελιών (τουλάχιστον τα γευστικά του χαρακτηριστικά) και από 2 γίνονται 1?

http://www.greek-meli.blogspot.com

NINA Stergiopoulou

NINA Stergiopoulou

Κατα την άποψή μου όταν είναι απλή ανάμιξη χωρίς βράσιμο του μελιού για να μην κρυσταλλώσει ΔΕΝ είναι επεξεργασία. Είναι μίγμα μελιών.
Και όταν είναι για δική μου χρήση εντάξει. Όταν είναι προς πώληση θεωρώ ότι πρέπει να αναγράφεται στην ετικέττα.

Όσο για την αποκρυστάλλωση δεν γίνεται ποτέ μόνη της.

http://bees-aegina@blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

» Αποκρυστάλλωση

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης