ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΕΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΕΑ

Παρέα για ανταλλαγή εμπειριών πάνω στην Μελισσοκομία


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Αποκρυστάλλωση

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1Αποκρυστάλλωση Empty Αποκρυστάλλωση Κυρ 1 Δεκ 2013 - 8:45

NINA Stergiopoulou

NINA Stergiopoulou

Χρειάστηκε να αποκρυσταλλώσω κάποια βαζα μελιού που είχαν αρχίσει να ασπρίζουν.
Έκανα αποκρυστάλλωση σε μπεν μαρί στους 40-45 βαθμούς, καλό ανακάτεμα, για 10-15 λεπτά.
Είδα να λυώνει το κρυσταλλωμένο μέλι, και είπα ΟΚ έτοιμο.
Αμ, δε..... Σε 20 μέρες πάλι τα ίδια.
Φτου κι απ΄την αρχή. Έπρεπε όμως να καταλάβω τι δεν έκανα σωστά.
Διάβασμα απο εδώ, ερωτήσεις απο εκεί. Ζάλισα καμμιά δεκαριά άτομα, αλλά μάλλον μπερδευόμουν περισσότερο.
Μέχρι που έφτασα να μιλάω με έναν επαγγελματία που μου εξήγησε ότι το λάθος μου ήταν ο χρόνος που άφηνα το μέλι στο ζεστό νερό. Ναι μεν ζεσταινόταν το μέλι, αλλά δεν αποκρυστάλλωνε όλο. Έμενε ένα μέρος του απείραχτο, και έτσι συνεχιζόταν η κρυστάλλωση. Και είχε δίκιο, γιατί το μέλι αυτό έχει ξανακρυσταλλώσει κατα το ήμισυ. Δηλαδή συνέχισε η κρυστάλλωση στα μέρη που δεν είχαν ζεσταθεί.
Έτσι λοιπόν εφάρμοσα το εξής, και μέχρι στιγμής είναι εντάξει.
Σε μία κατσαρόλα, βάζω 2ο πάτο, νερό και το βάζο.
Η θερμοκρασία του νερού να μην ξεπεράσει τους 50-55ο (με θερμόμετρο)
Το βάζο κλειστό, ή ανοιχτό. Το αφήνω για 1-1,30 ώρα ανάλογα πόσο κρυσταλλωμένο είναι. Κάθε 5 λεπτά ανακατεύω.
Έτσι η θερμοκρασία του μελιού δεν ξεπερνάει τους 40-45ο μιά και τα κρύα μέρη του μελιού κατεβάζουν τους βαθμούς των ζεστών.
Αν αναρωτιέστε πως κράτησα σταθερή την θερμοκρασία, θα σας απαντήσω αναβοσβήνοντας το μάτι της κουζίνας, ακόμα και απομακρύνοντας την κατσαρόλα απο την φωτιά.

http://bees-aegina@blogspot.com

2Αποκρυστάλλωση Empty Απ: Αποκρυστάλλωση Κυρ 1 Δεκ 2013 - 23:48

μίλτος μόσχος



τι μέλι ήταν και πότε είχε τρυγηθεί?

http://www.greek-meli.blogspot.com

3Αποκρυστάλλωση Empty Απ: Αποκρυστάλλωση Παρ 6 Δεκ 2013 - 4:11

NINA Stergiopoulou

NINA Stergiopoulou

Δίνουμε ενδεικτικά χρόνους κρυστάλλωσης μελιών
Πεύκου : 24 μήνες
Ελάτης: Δεν κρυσταλλώνει
Καστανιάς : 12-18 μήνες
Θυμαριού : 8-18 μήνες
Πορτοκαλιάς : 1-3 μήνες
Βαμβακιού : 1-2 μήνες
Ερείκης : 2-3 μήνες
Ηλίανθου 1-2 μήνες

απο τα μαθήματα στο ΙΓΕ

http://bees-aegina@blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης